Acupunctuur effectieve behandeloptie bij PDS

Vrij veel mensen kampen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De prevalentie is voor mannen 4 per 1000 en voor vrouwen 10 per 1000. Lang niet iedereen gaat daarmee naar de huisarts.
Medicamenteuze therapie bij PDS heeft een geringe effectiviteit. Desondanks worden medicijnen wel vaak voorgeschreven in de eerste- en tweedelijnszorg. In Nederland zijn de meest voorgeschreven medicijnen bij PDS bulkvormers (psylliumvezels) en spasmolytica (doorgaans mebeverine). Sinds enkele jaren worden in beperkte mate ook antidepressiva voorgeschreven bij PDS, met een teleurstellende werking.

Chinese onderzoekers publiceerden in het medische tijdschrift Evidence based Complementary and Alternative Medicine een meta-analyse naar de werking van acupunctuur bij door diarree gedomineerde PDS (PDS-D) (Zhu, Ma, Ye, & Shu, 2018).

De onderzoekers includeerden 29 studies met in totaal 9369 deelnemers. Ze vergeleken de werking van acupunctuur met verschillende geneesmiddelen die (in China) worden toegepast bij PDS-D. De conclusie van deze meta-analyse luidde dat acupunctuur PDS-klachten beter bestrijdt dan geneesmiddelen en minder bijwerkingen veroorzaakt. Acupunctuur biedt daarom een goed alternatief voor medicatie bij PDS-D. Het werkte gemiddeld drie tot vier keer beter dan pinaverium bromide, alosetron, eluxadoline, ramosetron en rifaximine. Veelgebruikte acupunctuurpunten zijn Maag 25, Maag 36, Maag 37, Milt 6, DM20 en het alarmpunt EX-HN3.

Bron:
Zhu, L., Ma, Y., Ye, S., & Shu, Z. (2018). Acupuncture for Diarrhoea-Predominant Irritable Bowel Syndrome: A Network Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 1–12.

krant-socialmedia.jpg

Vitamine B3 helpt miskraam en geboorteafwijkingen voorkomen

Een extra dosis vitamine B3, essentieel voor de productie van het belangrijke co-enzym nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD), kan helpen om miskramen en complexe aangeboren afwijkingen van het hart, de wervelkolom en nieren en een gespleten verhemelte te voorkomen. Een Australisch onderzoeksteam van het Victor Chang Cardiac Research Institute in Sydney verwacht dat de gevolgen van hun verrassende ontdekking enorm zullen zijn. Suppletie met vitamine B3 heeft de potentie om wereldwijd het aantal miskramen en geboorteafwijkingen te kunnen verlagen, volgens de publicatie van de studie in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Aromatherapie bij stressklachten

Bijna iedereen heeft wel eens last van stress en spanning, waarbij de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord is. Het is belangrijk om chronische stressklachten te voorkomen, gezien de mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Een alternatieve geneeswijze voor verminderen van stressklachten is aromatherapie. De effecten van aromatherapie bij stressklachten zijn echter nog niet helemaal duidelijk.

Stress en aromatherapie

Stress, iedereen heeft er wel eens in meer of mindere mate last van. In de volksmond wordt stress ook wel spanning of druk genoemd. Ondanks de negatieve bijklank, is stress zeker niet altijd negatief. Je hebt namelijk een bepaalde mate van spanning of druk nodig om goed te kunnen presteren. Stress zorgt er namelijk voor dat je alert en geconcentreerd bent, zodat je efficiënt te werk kunt gaan.
 

Problematische stressklachten

Stress wordt pas problematisch wanneer je te veel stress opbouwt en deze niet meer voldoende af kunt laten vloeien. Er wordt dan ook wel gezegd dat de balans tussen draagkracht en verstoord geraakt is, het evenwicht is weg. Bij deze verstoorde balans spelen twee factoren een belangrijke rol:

  • Te grote draaglast: er wordt meer van je verwacht dan je aan kunt, de hoeveelheid eisen (let op: dit kunnen ook eisen zijn die je jezelf oplegt!) is te groot

  • Te kleine draagkracht: je kunt minder hebben dan er van je gevraagd wordt, bijvoorbeeld door vermoeidheid of onenigheden in de familiesfeer

 

Stress op korte en lange termijn

Op de korte termijn kan stress over het algemeen niet veel kwaad. Veel mensen met kortdurende stressklachten voelen zich even wat prikkelbaarder, schieten sneller uit hun slof dan ze willen, prikkels uit de omgeving zijn al snel te veel. Ook kun je last krijgen van onder andere maag- en darmklachten en hoofdpijn. Op de langere termijn kan stress echter leiden tot hartaandoeningen, maagzweren en een te hoge bloeddruk. Ook kan het leiden tot slaapklachten en depressieve klachten. Het is daarom belangrijk om kortdurende stressklachten op tijd te herkennen, om te voorkomen dat ze chronisch worden.
 

Aromatherapie

Naast reguliere manieren om stressklachten te verlagen, zijn er alternatieve geneeswijzen om met stress om te gaan, zoals aromatherapie. Aromatherapie is gebaseerd op het therapeutisch gebruiken van essentiële oliën van planten, kruiden en bloemen. Van de geuren van deze oliën, die ook wel etherische oliën genoemd worden, wordt gezegd dat ze een positief effect op diverse gezondheidsklachten hebben. Aromatherapie kan toegepast worden door middel van massage met de etherische olie, maar ook door verstuiven of verdampen van de olie. De olie kan via de huid en het reuksysteem in het lichaam opgenomen worden. Velen stellen dat aromatherapie een gunstig effect op stress kan hebben. Klopt dit?
 

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aromatherapie op stress

Zoals helaas bij veel wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van alternatieve geneeswijzen het geval is, bestaan er ook voor aromatherapie bij stressklachten weinig goed opgezette wetenschappelijke onderzoeken. De onderzoeken worden bijvoorbeeld uitgevoerd onder proefpersonen die sterk in positieve effecten van aromatherapie geloven, waardoor de resultaten gekleurd kunnen zijn. Ook komt het vaak voor dat de effecten van aromatherapie niet vergeleken worden met placebomiddelen, middelen die op aromatherapie lijken maar eigenlijk nep zijn. Dit maakt het lastig conclusies te trekken ten aanzien van aromatherapie en stress.
 

Maar er is toch wel iets aan goed onderzoek gedaan?

De wetenschappelijke onderzoeken naar aromatherapie bij stressklachten die wel enigszins goed opgezet zijn, geven aan dat aromatherapie een beperkt effect kan hebben bij stressgerelateerde klachten. Aromatherapie waarbij de aroma's ingeademd worden blijkt effectiever dan geen behandeling of inademing van geurloze substanties. De proefpersonen rapporteerden minder stress en hadden een lager cortisol level (cortisol is het "stresshormoon").

Bij Taiwanese leraren bleek een etherische olie de hartslag van de leraren te verlagen (een hoge hartslag is een indicatie van stress), terwijl de placebo etherische olie geen effect had. Uit een onderzoek onder een zeer beperkt aantal proefpersonen (13 vrouwen en 1 man) bleek dat het inhaleren van een mix van essentiële oliën een sterker positief effect had op de mate van ervaren mentale vermoeidheid/burnout dan een placebo.
 

Welke etherische oliën moet ik kiezen?

Van alle etherische oliën is lavendel de meest populaire wat betreft het verminderen van stress met aromatherapie. Andere etherische oliën die gebruikt worden bij stressklachten zijn pepermuntolie, bergamot en geranium.

Verband gevonden tussen autisme en blootstelling aan lood in baarmoeder

Blootstelling aan metalen en stoffen als lood in de baarmoeder, zouden invloed kunnen hebben op het risico om als kind autisme te kunnen ontwikkelen. 

Of dat ligt aan de blootstelling van de stoffen of de manier waarop ze worden opgenomen, weten de wetenschappers nog niet zeker. 

Dat blijkt uit onderzoek van Nature Communications. Voor het onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste een van de twee op 18-jarige leeftijd een autismediagnose had gekregen. 

Ter vergelijking onderzochten de wetenschappers ook babytanden van 22 tweelingparen die geen autismediagnose hadden.

Omdat er ongeveer iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en later in de kindertijd, kunnen wetenschappers zelfs op latere leeftijd nog precies zien aan welke chemicaliën de tanden ooit zijn blootgesteld.

Lood

Het onderzoeksteam vond een significant verschil in metaalopname tussen tweelingen met autisme en hun tweelingbroertjes of – zusjes.

In de late zwangerschap en eerste maanden na de geboorte namen kinderen met autisme veel meer lood – een giftige stof – op. Daarentegen namen zij minder essentiële middelen als mangaan en zink op. Het aantal giftige metalen in de tanden van kinderen zou zelfs de ernst van het autisme kunnen aantonen, menen de onderzoekers.

 

Te vroeg

De wetenschappers weten niet of de verschillen in het aantal gevonden giftige metalen en voedingsstoffen in de tanden te maken heeft met hoeveel een foetus of kind eraan is blootgesteld of hoe ze de producten opnemen.

"Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten", laathoofdonderzoeker dr. Arora weten aan Reuters. "Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek."

Door: NU.nl

Invloed van 'slecht' cholesterol op artrose

Te veel 'slecht' cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Wouter de Munter promoveerde in januari aan het Radbouduc op zijn onderzoek naar cholesterol en artrose in muizen.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewricht dunner en zachter wordt. Dit geeft een pijnlijk en stijf gevoel in de gewrichten tijdens beweging. Hoewel eerst gedacht werd dat de oorzaak gewrichtsslijtage is, wordt steeds duidelijker dat ontstekingsprocessen en de stoffen die daarbij vrijkomen, verantwoordelijk zijn voor de ernst van artrose. Daarnaast groeit het bewijs dat er een verband is tussen hoge cholesterolwaardes en ontstekingsziekten. Wouter de Munter onderzocht wat de rol is van het zogenoemde 'slechte' cholesterol bij artrose. Te veel slecht cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ontwikkeling van artrose. Als dit slechte cholesterol zich begint op te stapelen in het lichaam, kan het beschadigd raken. Dit beschadigde slechte cholesterol kan omliggend weefsel aanzetten tot het maken van stoffen die in het gewricht voor schade, vergroeiingen en ontsteking zorgen. Deze ontdekking geeft een nieuwe kijk op hoe artrose ontstaat en geeft inzicht in nieuwe mogelijke therapieën voor deze veelvoorkomende, tot nu toe ongeneeslijke, reumatische aandoening. (FysioPraxis, februari 2017)

IJzer ligt aan basis van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een lastige vijand. Leeftijd is tenslotte de belangrijkste risicofactor. Wetenschappers van de University of California Los Angeles ontdekten dat ijzer mogelijk een rol speelt bij het ontstaan.

Het meeste onderzoek naar de ziekte van Alzheimer richt zich op twee eiwitten: tau en beta-amyloïde. Met het ouder worden verstoren deze eiwitten de communicatie tussen neuronen of doden ze.

Onderzoeker George Bartzokis vond nu dat de hoeveelheid ijzer in de hypothalamus bij patiënten met Alzheimer verhoogd is. De hippocampus is een hersengebied dat al vroeg in de ziekte wordt beschadigd.

Bartzokis en zijn collega's keken ook naar de hoeveelheid ijzer in de thalamus, een hersengebied waar pas in een later stadium van de ziekte schade zichtbaar wordt. In de thalamus was geen sprake van een verhoogd ijzergehalte.

Plaques

De onderzoeker denkt dat het ontstaan van de ziekte van Alzheimer al veel eerder gebeurt dan bij de vorming van de zogenaamde plaques. "De vernietiging van myeline - het vettige weefsel dat om de zenuwen in de hersenen heen zit - verstoort de communicatie tussen neuronen en bevordert de aanmaak van plaques. De plaques vernietigen vervolgens weer meer myeline, waardoor de communicatie tussen hersencellen steeds verder verslechtert."

Volgens Bartzokis zijn er aanwijzingen dat een verhoogt ijzergehalte in de hersenen een risicofactor vormt voor leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Hoewel ijzer essentieel is voor het functioneren van de cellen, kan een teveel leiden tot oxidatieve schade. Vooral de hersenen zijn hier sterk gevoelig voor.

Onderzoek

MRI-scans van de hersenen van 31 Alzheimerpatiënten en 68 controlepersonen lieten zien dat bij de patiënten met de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid ijzer in de hypothalamus hoger was. Volgens Bartzokis is dat niet alleen maar slecht nieuws: "De opstapeling van ijzer in de hersenen kan mogelijk worden beïnvloed door omgevingsfactoren aan te passen. Bijvoorbeeld de consumptie van rood vlees en de inname van ijzersupplementen."