Vitamine B3 helpt miskraam en geboorteafwijkingen voorkomen

Een extra dosis vitamine B3, essentieel voor de productie van het belangrijke co-enzym nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD), kan helpen om miskramen en complexe aangeboren afwijkingen van het hart, de wervelkolom en nieren en een gespleten verhemelte te voorkomen. Een Australisch onderzoeksteam van het Victor Chang Cardiac Research Institute in Sydney verwacht dat de gevolgen van hun verrassende ontdekking enorm zullen zijn. Suppletie met vitamine B3 heeft de potentie om wereldwijd het aantal miskramen en geboorteafwijkingen te kunnen verlagen, volgens de publicatie van de studie in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Verband gevonden tussen autisme en blootstelling aan lood in baarmoeder

Blootstelling aan metalen en stoffen als lood in de baarmoeder, zouden invloed kunnen hebben op het risico om als kind autisme te kunnen ontwikkelen. 

Of dat ligt aan de blootstelling van de stoffen of de manier waarop ze worden opgenomen, weten de wetenschappers nog niet zeker. 

Dat blijkt uit onderzoek van Nature Communications. Voor het onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste een van de twee op 18-jarige leeftijd een autismediagnose had gekregen. 

Ter vergelijking onderzochten de wetenschappers ook babytanden van 22 tweelingparen die geen autismediagnose hadden.

Omdat er ongeveer iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en later in de kindertijd, kunnen wetenschappers zelfs op latere leeftijd nog precies zien aan welke chemicaliën de tanden ooit zijn blootgesteld.

Lood

Het onderzoeksteam vond een significant verschil in metaalopname tussen tweelingen met autisme en hun tweelingbroertjes of – zusjes.

In de late zwangerschap en eerste maanden na de geboorte namen kinderen met autisme veel meer lood – een giftige stof – op. Daarentegen namen zij minder essentiële middelen als mangaan en zink op. Het aantal giftige metalen in de tanden van kinderen zou zelfs de ernst van het autisme kunnen aantonen, menen de onderzoekers.

 

Te vroeg

De wetenschappers weten niet of de verschillen in het aantal gevonden giftige metalen en voedingsstoffen in de tanden te maken heeft met hoeveel een foetus of kind eraan is blootgesteld of hoe ze de producten opnemen.

"Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten", laathoofdonderzoeker dr. Arora weten aan Reuters. "Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek."

Door: NU.nl

Invloed van 'slecht' cholesterol op artrose

Te veel 'slecht' cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Wouter de Munter promoveerde in januari aan het Radbouduc op zijn onderzoek naar cholesterol en artrose in muizen.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewricht dunner en zachter wordt. Dit geeft een pijnlijk en stijf gevoel in de gewrichten tijdens beweging. Hoewel eerst gedacht werd dat de oorzaak gewrichtsslijtage is, wordt steeds duidelijker dat ontstekingsprocessen en de stoffen die daarbij vrijkomen, verantwoordelijk zijn voor de ernst van artrose. Daarnaast groeit het bewijs dat er een verband is tussen hoge cholesterolwaardes en ontstekingsziekten. Wouter de Munter onderzocht wat de rol is van het zogenoemde 'slechte' cholesterol bij artrose. Te veel slecht cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ontwikkeling van artrose. Als dit slechte cholesterol zich begint op te stapelen in het lichaam, kan het beschadigd raken. Dit beschadigde slechte cholesterol kan omliggend weefsel aanzetten tot het maken van stoffen die in het gewricht voor schade, vergroeiingen en ontsteking zorgen. Deze ontdekking geeft een nieuwe kijk op hoe artrose ontstaat en geeft inzicht in nieuwe mogelijke therapieën voor deze veelvoorkomende, tot nu toe ongeneeslijke, reumatische aandoening. (FysioPraxis, februari 2017)

IJzer ligt aan basis van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een lastige vijand. Leeftijd is tenslotte de belangrijkste risicofactor. Wetenschappers van de University of California Los Angeles ontdekten dat ijzer mogelijk een rol speelt bij het ontstaan.

Het meeste onderzoek naar de ziekte van Alzheimer richt zich op twee eiwitten: tau en beta-amyloïde. Met het ouder worden verstoren deze eiwitten de communicatie tussen neuronen of doden ze.

Onderzoeker George Bartzokis vond nu dat de hoeveelheid ijzer in de hypothalamus bij patiënten met Alzheimer verhoogd is. De hippocampus is een hersengebied dat al vroeg in de ziekte wordt beschadigd.

Bartzokis en zijn collega's keken ook naar de hoeveelheid ijzer in de thalamus, een hersengebied waar pas in een later stadium van de ziekte schade zichtbaar wordt. In de thalamus was geen sprake van een verhoogd ijzergehalte.

Plaques

De onderzoeker denkt dat het ontstaan van de ziekte van Alzheimer al veel eerder gebeurt dan bij de vorming van de zogenaamde plaques. "De vernietiging van myeline - het vettige weefsel dat om de zenuwen in de hersenen heen zit - verstoort de communicatie tussen neuronen en bevordert de aanmaak van plaques. De plaques vernietigen vervolgens weer meer myeline, waardoor de communicatie tussen hersencellen steeds verder verslechtert."

Volgens Bartzokis zijn er aanwijzingen dat een verhoogt ijzergehalte in de hersenen een risicofactor vormt voor leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Hoewel ijzer essentieel is voor het functioneren van de cellen, kan een teveel leiden tot oxidatieve schade. Vooral de hersenen zijn hier sterk gevoelig voor.

Onderzoek

MRI-scans van de hersenen van 31 Alzheimerpatiënten en 68 controlepersonen lieten zien dat bij de patiënten met de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid ijzer in de hypothalamus hoger was. Volgens Bartzokis is dat niet alleen maar slecht nieuws: "De opstapeling van ijzer in de hersenen kan mogelijk worden beïnvloed door omgevingsfactoren aan te passen. Bijvoorbeeld de consumptie van rood vlees en de inname van ijzersupplementen."