Vallen bij ouderen Naarmate u ouder wordt, verandert uw lichamelijke conditie. Ook worden bewegingen en reacties trager en herkent u minder snel risicovolle situaties. Dit maakt dat u een hoger risico heeft om te vallen of te struikelen.

Angst om te bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Naast het mogelijke letsel, zoals breuken en kneuzingen die men kan oplopen, zien we dat mensen ook bang worden om weer te vallen. Dit leidt tot minder bewegen, waardoor de conditie en kracht verminderen en men activiteiten gaat vermijden. Dit leidt tot weer een hogere kans op vallen. De St. Maartenskliniek te Nijmegen heeft een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het `Vallen Verleden Tijd`-programma is voor ouderen is ontwikkeld in de St. Maartenskliniek in Nijmegen in samenwerking met het Nederlandse Instituut voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). In deze training wordt gericht functioneel getraind om mobiliteitsproblemen (balans, loopvaardigheid en kracht) te verbeteren. Deze mobiliteitsproblemen brengen een verhoogd valrisico met zich mee. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met bijna de helft verminderd en is de valangst zelfs nog sterker afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

Doelgroep:

Bent u al eens gevallen?

Bent u bang om te vallen?

Wilt u preventief werken aan het voorkomen van vallen?

Als u 1 of meerdere vragen met “ja” beantwoordt , komt u in aanmerking voor deze cursus binnen de fysiotherapie.

 

Programma

De doelstellingen van het programma zijn namelijk: inzicht krijgen in de oorzaken van vallen in het dagelijkse leven, gevaren binnen de thuissituatie opsporen, veilig leren vallen en verbeteren van het looppatroon, spierkracht, en/of evenwicht. Daarnaast worden er adviezen gegeven om aanpassingen te doen, waardoor het valrisico wordt verminderd. In een gezellige groepstraining bent u intensief bezig met uw evenwicht, loopvaardigheid en kracht.

Onder begeleiding van twee ervaren fysiotherapeuten volgt u tien lessen van anderhalf uur. U bent bezig op de hindernisbaan,  krijgt een valtraining en vergroot uw mobiliteit met sport en spel.

Na tien lessen gaat u vol vertrouwen (weer) naar buiten!

Gun uzelf een stabiel en mobiel leven en meld u aan bij één van de aangesloten praktijken.

Wetenschappelijk opgebouwd fysiotherapeutische training vanuit Sint Maartenskliniek Nijmegen

Contact: info@gezondheidscentrum-dehoef.nl of 0725124955

Adres: Cornelis Pronklaan 44  1816NP Alkmaar