Ik ben neuromusculair therapeut die naast regulerende zorg holistisch wil behandelen en uitgaan van een segmentale visie (werken met spier-, zenuw- en gewrichtsstelsel). Myofaciale therapie en dry needling richten zich het behandelen van de zogenoemde triggerpoints in het lichaam.

Myofasciaal triggerpoint

wordt gedefinieerd als een overgevoelige palpabele verharding in een strakke streng van een dwarsgestreepte spier. Deze plek is gevoelig voor meerdere triggers, waaronder druk en kan naast karakteristieke uitstralingspijn ook motorische disfunctie en autonome fenomenen tot gevolg hebben.  Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met massagetechnieken of met dry needling. Dry needling is een methode die regelmatig wordt toegepast, maar niet voor iedereen bekend is.

 

Dry Needling  

is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Bij de interventie ‘Dry Needling’  wordt er gebruik gemaakt van een acupunctuurnaald. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry Needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, dat specifiek gericht is op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden.

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook pijn ‘op afstand’ en tijdens bewegen kan veroorzaken.

Behandelingen

De fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar triggerpoints.

De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Hoe ervaar je dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en wordt bewegen vaak makkelijker en minder pijnlijk. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en / of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat kost dry needling?

De dry needling methode is een onderdeel van een normale fysiotherapeutische behandeling. Met dry needling hebben we een extra interventie in de praktijk gecreëerd. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hieronder